Presentació

Presentació

Carta del director-fundador de la Fundació Ribermúsica

La Fundació Ribermúsica estrena nou web coincidint amb l’escenari que s’ha obert arrel de la celebració recent del 15è aniversari.

Si el 1995, en plena era post-olímpica, l’entrada en escena de Ribermúsica fou saludada a Barcelona com una autèntica revelació (tot un barri implicat en la Gran Festa de la Música de la Ribera, un happening fascinant que no va deixar indiferents els mitjans de comunicació), els anys que van fins al 2010 representen una llarga odissea a la recerca de la definició precisa d’un projecte que va néixer amb marca local però amb vocació ciutadana.

Aquesta trajectòria ha coincidit amb els moments de regeneració d’un barri, la Ribera, que s’estava tot just refent del cataclisme esdevingut amb el tancament de l’Antic Mercat del Born, l’any 1971, i ha tingut com a epicentre el Festival de Tardor Ribermúsica (conseqüència de la Gran Festa de la Música), que ha generat multitud d’activitats derivades.

Aquell gran calaix de sastre (amb més 30 fites notables i irradiació, també, a fora del territori) s’ha redefinit com un programa centrat exclusivament en el Districte de Ciutat Vella de Barcelona, i els seus propòsits s’insereixen dins del nou concepte de polítiques culturals amb impacte social: el Ribermúsica “post 15è aniversari” s’ha convertit en un important moviment de música comunitària que participa del gran esclat que aquest fenomen està vivint arreu del món.

La gran particularitat de Ribermúsica és el fet d’haver creat una autèntica “comunitat musical”, formada pels participants en el Projecte Socioeducatiu (els infants i joves, més les seves famílies, que es beneficien de més de 14 tallers setmanals) i els participants en el Projecte Artísticocultural (els intèrprets, persones i entitats implicats en el Festival de Tardor); un i altre es retroalimenten en un procés constant d’interacció. Però allò que singularitza aquest projecte és la claredat del seu ideari i l’elevació del seu discurs, que dignifiquen les activitats socioeducatives i els hi atorguen la seva grandesa.

El model autòcton que ha instaurat Ribermúsica, basat en el principi de la música com a factor de cohesió social, element de transformació i catalitzador d’altres disciplines, és un exemple de democràcia cultural, inclusió i desenvolupament comunitari. Per la coherència dels seus plantejaments és perfectament aplicable a d’altres territoris.

Ribermúsica, constituïda en Fundació l’any 2000, ha estat una eina clau en la recuperació de la Ribera, un sector avui imprescindible a Barcelona, que la gent ja rebateja com ‘El Born’. Però és la imminent recuperació del ‘Nou Born’, el futur Centre Cultural que aprofitarà l’estructura del vell mercat, allò que parla amb més propietat sobre la “nova Ribera” i el “nou Ribermúsica”. A partir d’ara, barri i Fundació caminen plegats amb la vista posada en l’emblemàtica del 2014; i el 2015: el 20è aniversari!

Joan Puigdellívol
Director-fundador de la Fundació Ribermúsica
www.joanpuigdellivol.cat

Documentació complementària:

Ribermúsica. Apunts d’una trajectòria en ascens permanent.

 

 

Els 10 punts essencials de Ribermúsica