Festival de Tardor

Festival de Tardor Ribermúsica

Cinc dies que condensen tot un any

El Festival de Tardor és l’acte emblema de Ribermúsica i l’eix vertebrador de la seva activitat. Per la seva singularitat (tot un barri convertit en pentagrama, un veritable “disseny musical” en la geografia d’un petit territori urbà) aquest esdeveniment és l’embrió d’un nou format que a ben segur s’anirà imposant en el panorama canviant d’un món que necessita un nou alè i noves formes d’expressió.

Si de 2002 a 2009 la vinculació del Festival amb el gran esdeveniment o efemèride anual va fer palès el compromís de la Fundació amb la ciutat i la ciutadania, a partir de 2010 Ribermúsica s’emancipa de l’any temàtic per a reinvindicar el seu paper com a generadora d’un discurs propi, i amb això es comença a materialitzar l’ideari contingut en els 10 Punts Essencials de Ribermúsica.

Ja però des de 1995, l’Acte Central ha representat l’epicentre mateix d’aquesta festa col·lectiva (veritable happening que supera la idea de “festival” entès en el sentit convencional), capaç de reunir tots els estaments d’un barri sota el patrocini de la música. L’evolució gradual des d’una miscelània musical (diversos grups i solistes aplegats en un concert variat) fins al format de “poema escènic”, articulat a l’entorn d’una idea coherent, ha dotat aquest acte d’una solidesa que li permet contenir, en un de sol, tots els principis de Ribermúsica. Una narrativa contundent, al costat de petites intervencions escèniques, és el vehicle de transmissió per a difondre aquest discurs. Invariablement, la basílica de Santa Maria del Mar n’ha estat el marc privilegiat de celebració.

Si el Festival en la seva globalitat representa l’essència mateixa de Ribermúsica i l’autèntica plasmació del seu esperit, l’Acte Central representa, al seu torn, l’essència mateixa del Festival, i en això ha estat decisiva l’evolució que l’ha portat fins a la consolidació. El seu missatge i la seva pàtina impregnen per complet un esdeveniment que ha fet seu el gran lema “compromís social amb excel·lència artística”.

Al voltant de l’Acte Central graviten tots els altres apartats: ‘Música, copes i…’ (la gran nit de “marxa” al Born: actuacions musicals a bars i restaurants), ‘Música, art i comerç’ (una catarsi col·lectiva i una suggestiva experiència sensorial: concerts i accions de joves intèrprets al sector comercial i artístic) i ‘Cultures en ritme’ (aplegament de tots els grups del Projecte Socioeducatiu en una matinal festiva), més la concurrència d’altres apartats menors.

El ‘Pregó del Ribermúsica’ representa la nota irònica que precedeix l’Acte Central: una diatriba mordaç, denúncia hiperbòlica de tot allò que cal denunciar en l’actualitat del món de la comunicació, la política i l’administració.

En el seu conjunt, tots aquests apartats conformen un cos orgànic, impensable sense la interacció, en empàtica sinèrgia, entre el barri i la Fundació.

La Gran Festa de Tardor

Coincidint amb el 15è aniversari, Ribermúsica va decidir recuperar la Gran Festa de la Música de la Ribera, tret de sortida del moviment, que el 1995 va entrar per la porta gran en l’escena barcelonina. A les envistes del 20è (any 2015), i a l’espera de rellançar el Festival de Tardor amb aquella efemèride, la Gran Festa de Tardor Ribermúsica representa, en els cinc anys que van fins a l’emblemàtica data del 2014, l’homenatge més emotiu als seus orígens i el més just tribut a les seves arrels.

Ribermúsica: un món de “pintors”

Ja des de 1995 la gran convocatòria anual de Ribermúsica ha estat també punt de trobada dels artistes més rellevants de l’escena plàstica catalana, que s’han volgut sumar a l’esdeveniment per a dedicar-hi una obra que servís com a imatge del cartell.

Des de Perico Pastor (el primer) fins a Claret Serrahima (l’últim), passant per Joan Brossa, Antoni Tàpies o Jaume Plensa, tots han fet la seva contribució a una iniciativa que fa de la música una formidable experiència visual i sensitiva.

Consulteu els programes dels Festivals de Tardor Ribermúsica:

Gran Festa de la Música de la Ribera 1995

Festival de Tardor Ribermúsica 1996

Festival de Tardor Ribermúsica 1997

Festival de Tardor Ribermúsica 1998

Festival de Tardor Ribermúsica 1999

Festival de Tardor Ribermúsica 2000

Festival de Tardor Ribermúsica 2001

Festival de Tardor Ribermúsica 2002

Festival de Tardor Ribermúsica 2003

Festival de Tardor Ribermúsica 2004

Festival de Tardor Ribermúsica 2005

Festival de Tardor Ribermúsica 2006

Festival de Tardor Ribermúsica 2007

Festival de Tardor Ribermúsica 2008

Festival de Tardor Ribermúsica 2009

Gran Festa de Tardor Ribermúsica 2010

Gran Festa de Tardor Ribermúsica 2011