Projecte Socioeducatiu

Projecte Socioeducatiu

La música al servei de la comunitat

Des dels seus inicis la Fundació Ribermúsica ha desenvolupat les seves activitats amb un fort compromís amb el territori així com amb els músics i els joves intèrprets. Al desembre de 2002 es realitza un taller de percussió de vuit sessions per a un grup de Menors Estrangers Indocumentats No Acompanyats amb voluntat d’ensenyar música i, sobretot, utilitzar-la per a fomentar bons hàbits així com millorar les habilitats comunicatives dels joves. El taller significa l’inici d’un camí ple d’il·lusió i reptes que avui ja podem visibilitzar com a Projecte Socioeducatiu de la Fundació Ribermúsica amb els següents objectius generals:

1. Oferir activitats extraescolars accessibles, culturals i perllongades.

2. Adquirir coneixements i experiències musicals satisfactòries.

3. Fomentar el desenvolupament global de la persona.

4. Crear comunitat amb persones, grups, organitzacions i institucions del barri.

El projecte socioeducatiu s’autodefineix en termes de desenvolupament comunitari socioeducatiu. El terme Desenvolupament fa referència a l’increment de la qualitat de vida i a la participació de tota la comunitat (Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera de Ciutat Vella – Barcelona); el terme socioeducatiu posa l’accent en l’ús de la música i els seus processos d’ensenyament-aprenentatge. La feina feta respon als paràmetres en els quals es mou la música comunitària (varietat, creació d’oportunitats, cohesió social, etc.) i es caracteritza -primordialment- per:

1. Ús de la música per al desenvolupament global de les persones i de la comunitat a la vegada que és igualment primordial l’aprenentatge de l’expressió i creació artística en si mateixa.

2. Intentar reproduir l’heterogeneïtat real del barri en els nostres tallers (per a tothom) i, d’aquesta manera, incloure tots aquells nens, joves i famílies que vulguin participar (intentant superar limitacions físiques, cognitives, culturals, econòmiques…).

3. Plantejar les nostres sessions des de la codirecció d’un músic professional (que facilita els continguts musicals) i un educador social (que focalitza l’atenció en el sistema de relacions, les diferències, el seguiment i la coordinació).

4. Que la música sigui accessible a nivell econòmic, geogràfic, burocràtic i -especialment- musical. I és que la música és alguna cosa molt àmplia on hi tenen cabuda moltes formes d’expresió, creació i educació. D’aquesta forma, podem aprendre música amb una darbouka, amb la veu, amb un ordinador, amb un violí o, fins i tot, amb una pilota de bàsquet.

5. Definir sempre el ritme com a element iniciador i estructurador. Ensenyar i aprendre música treballant sempre en grup, de vegades convivint diferents edats, diferents nivells de capacitat tècnica i directament des del cos o l’instrument.

Actualment estem desenvolupant 6 projectes (Tantarantan!, Ve-Ri-No-Tek, Riborquestra i Bàsquet beat, activitats extraescolars a les escoles i EMIC: 17 tallers setmanals) en els quals es troben vinculats més de 150 beneficiaris participants d’entre 4 i 23 anys, 1 educador social, 12 professors especialistes, 3 estudiants en pràctiques i 3 voluntaris.

Si vols conèixer de més a prop els nostres projectes fes clic sobre ells:

Tantarantan! Taller de ritme i percussió

Ve-Ri-No-Tek: veus, ritmes i noves tecnologies

Riborquestra

Bàsquet Beat

Activitats extraescolars a les escoles